Let Albatrosom Ľ. Galko absolvoval v rámci cvičných letových hodín

18.01.2011 Kežmarok

Kežmarok 18. januára (TASR) – Let v dvojmiestnom Albatrose, ktorý v pondelok (17.1. ) v Sliači absolvoval minister obrany SR Ľubomír Galko, sa uskutočnil v rámci povinných cvičných letových hodín.
Samotný minister to dnes zdôraznil počas svojej návštevy zrušeného Vojenského obvodu Javorina, okres Kežmarok.
„Nestálo to ani jedno euro navyše, pretože to lietadlo by aj tak vzlietlo, ja som si chcel na vlastnej koži fyzicky vyskúšať to, čo títo profesionáli vo vzduchu zažívajú, “ objasnil Galko. Podľa neho si treba dnes, keď sa veľmi diskutuje o ozbrojených silách a o výsluhových dôchodkoch, uvedomiť, že je rozdiel medzi vojakom, ktorý je v misii v Afganistane, pilotom a vojakom, ktorý sedí v kancelárii.
„Treba si uvedomiť, že to nie je len vzdušný priestor Slovenskej republiky, ale je to vzdušné prostredie krajiny, ktorá je súčasťou NATO, takže my chránime priestor NATO a potrebujeme mať ľudí, ktorí sú naozaj vyškolení a veľmi dobre profesionálne pripravení, “ vyzdvihol minister.
Počas takmer 40-minútového letu sa sám presvedčil o tom, že letí so skutočným profesionálom. „Bolo to niečo úžasné, my sme na niekoľko minút dokonca stratili spojenie s riadiacou vežou a on to zvládol absolútne profesionálne, na iných frekvenciách sme sa potom s riadiacou vežou spojili a bez problémov sme pristáli, “ priblížil svoj zážitok Galko.
 

Vyberte región